keskiviikko 28. marraskuuta 2012

Ihanat joulupiparkakut

Huh, kylläpä kuukaudet vierii taas nopeasti: viimeisestä postauksesta on lähes neljä kuukautta
ja ihan kohta on jo joulu! Ihanaa päästä taas näin joulun alla pikku hiljaa hiljentymään ja rauhoittumaan kaiken kiireen keskellä. :)

Monet leipovatkin jo joulun ensimmäisiä piparkakkuja, joten tässäpä jakoon hyväksi havaittu piparkakkuresepti (taitaa alunperin olla Valion sivuilta napattu).


 Joulupiparkakut

250 g voita
2 dl sokeria
1 1/2 dl tummaa siirappia
1 rkl kanelia
1 rkl neilikkaa
1 rkl inkivääriä
1/2 tl suolaa
2 munaa
2 tl soodaa
9 dl vehnäjauhoja

Mittaa voi, sokeri, siirappi sekä mausteet kattilaan. Keitä seosta samalla sekoittaen, kunnes seos on tasaista ja kiiltävää. Anna seoksen jäähtyä.

Vatkaa munat joukkoon. Yhdistä sooda jauhoihin ja lisää sooda-jauhoseos taikinaan. Sekoita taikina tasaiseksi ja anna sen kovettua kylmässä mielellään seuraavaan päivään.
Jaa taikina pienempiin osiin ja kaulitse ohueksi levyksi. Lisää tarvittaessa jauhoja kaulitsemisen helpottamiseksi. Käytä mieleisiä piparkakkumuotteja ja tee haluttu määrä piparkakkuja. Taikinasta tulee noin 100 piparkakkua, mutta määrään vaikuttaa tietenkin muotin koko ja pipareiden paksuus.

Siirrä piparkakut uunipellille leivinpaperin päälle. Paista 175 asteessa kypsiksi (paksuudesta riippuen 6 - 9 min). Anna piparkakkujen jäähtyä ja koristele ne halutessasi esimerkiksivalmiilla sokerikuorrutteella tai itsetehdyllä pikeerillä. Vinkkejä pikeerin tekoon ja käyttöön löydät esim. Mansikkamäki -blogista.


Kuvat parin vuoden takaisista joululahjoiksi leivotuista piparkakuista, pahoittelut kännykkäkameralaadusta.

Ihanaa joulun odotusta!

~Milja

2 kommenttia:

  1. Itse en ole koskaan jaksanut pipareita tehdä (koulussa poikkeuksellisesti), mutta on ne nättejä! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse kanssa pyöräytin piparit kaupan valmistaikinasta ennen kuin kokeilin tehdä itse. Itse tehdyt piparkakut toivat niin voimakkaasti mieleen lapsuuden joulut mummolassa, etten sen koommin ole valmistaikinaan koskenutkaan. :)

      - Milja

      Poista